
מאת: דר' אוהד שחר
מהי חרדה דנטלית?
רוב האנשים לא אוהבים להגיע למרפאות השיניים. זה מובן. לשבת עם פה פתוח ולעבור טיפולים שונים - לא תענוג גדול. אך חלק לא קטן מהאוכלוסיה, בערך 1 מכל 5 אנשים, ממש מפחד להגיע וכך נמנע מלטפל בשיניו ומזניח את בריאותו. הפחד כבר קיים והוא מובנה בתוכנו. הפחד מגן עלינו מנזק אפשרי. הפחד הוא תכונה חשובה, שבלעדיה לא היינו קיימים. חשוב, אבל, להבדיל בין פחד (אותה תכונה המגנה עלינו ומונעת מאיתנו נזקים) לבין חרדה (שמוגדרת כפחד ללא בסיס הגיוני).
ישנם לא מעט גורמים לפחדים האלו – פחד מכאב, פחד ממחטים, פחד מהרעש של הכלים, פחד מהמים בפה ופחד מאובדן השליטה והעצמאות. הבנה טובה יותר של הגורם המפריע ביותר לאותו אדם תקל על הטיפול בו – ניתן "לנטרל" או לפחות להפחית את עצמת כל אחד מהגורמים הנ"ל.
החרדה הדנטלית היא מדרון
החרדה הדנטלית היא מדרון – המטופל נמנע מלהגיע לבדיקות ולטיפול שיננית; מתחיל להווצר נזק בשיניים ו/או בחניכיים; כעת המטופל נמנע מלהגיע לטיפולים כי הוא חושש שיכאב לו; הנזק הולך ומחמיר; המטופל כעת צריך טיפולים מורכבים יותר, עובדה המגבירה עוד יותר את פחדיו; וכך הלאה.
"אני מפקד גדוד בצבא, אבל כשאני מגיע לרופא השיניים אני נהיה ילד קטן."
כולם עלולים לסבול מחרדה באותו אופן. אין כל קשר לגיל, מין, מוצא, עיסוק, מעמד סוציו-אקונומי או השכלה לבין קיום החרדה הדנטלית. ישנם לא מעט רופאים וגם רופאי שיניים הסובלים מחרדה זו.
לצערנו, הרבה פעמים החברה שלנו מתייחסת לפחד וחולשה כאילו היו אותו הדבר. לכן, אנשים רבים מנסים להסתיר ואף להדחיק את הפחדים שלהם. המשפט באנגלית "The bigger they are, the harder they fall" תקף גם כאן – אנשים העומדים בעמדות מפתח ובעלי תפקידים המוגדרים כ"חזקים", כגון מנהלים בכירים ואנשי כוחות הביטחון, במקרים רבות ינסו להסתיר את מהסביבה את העובדה שהם חוששים, עובדה הגורמת להתמודדות שלהם להיות קשה יותר, שכן הם מתמודדים לבד ואינם נעזרים בצוות הרפואי. דווקא אותם מטופלים העומדים בכניסה לחדר ומכריזים: "אני מת מפחד!" הם אלה שמצליחים בקלות רבה יותר להתגבר על הפחדים, שכן ניתן לפתח שיחה ולהבין בדיוק מה מקור הפחד ולנסות לטפל בו.
"מה אתה מפחד?! תהיה גבר!"
אחד המשפטים המיותרים ביותר לומר לאדם עם חרדה כלשהי היא "אל תפחד!", בדיוק כמו שאין טעם לומר לאדם כועס או מתרגש "הרגע!". החרדה היא רגש חזק והיא כבר חלק בלתי נפרד מאותו אדם. המטרה שלנו היא לא לגרום למטופל לבטל את החרדה שלו, אלא ללמד אותו לגבור עליה ולקבל את השליטה בחזרה לידיו.
כיצד עושים זאת? קודם כל – מדברים. אחר כך – מדברים ולבסוף – שוב מדברים. חשוב לנו, הצוות המטפל, להכיר כמה שיותר טוב את המטופל:
- מי המטופל? למשל – גיל, רקע, עיסוק ומה מניע אותו להגיע לטיפול.
- כיצד התחילה החרדה? למשל – טיפול שיניים "טראומטי" בעבר, סיפורים של חברים או קרובי משפחה, שמועות ופוסטים מהאינטרנט, או פשוט הפחד מהלא נודע.
- ממה המטופל מפחד? למשל – כאב, רעש המכשירים, המים בפה או הרגשה של אובדן שליטה וחוסר ידיעה.
- מהו ניסיון העבר של המטופל? למשל – טיפול שיניים תחת אלחוש מקומי, טיפול תחת נייטרוס ("גז צחוק"), טיפול תחת היפנוזה, טיפול תחת השפעת תרופות הרגעה, או טיפול תחת הרדמה כללית. במידה ויש ניסיון, חשוב לנו לדעת מה הצליח יותר בהפגת הפחדים ומה פחות.
- האם ישנם גורמים אחרים לחרדה? לצערנו, ישנם מקרים בהם החרדה אינה קשורה באופן ישיר לטיפולי שיניים, אלא מגיעה מ"מקומות" אחרים – תסמונת פוסט-טראומה (PTSD) או מטופלים שסבלו מהתעללות פיזית או מינית. חשוב לנו לדעת גם על כך על מנת שנוכל להימנע מ"טריגרים" הקשורים לחוויות הכואבות בעבר.
טיפול בחרדה מתחיל ונגמר בתקשורת טובה
רק קשר טוב ונינוח עם הצוות הרפואי יאפשר טיפול בחרדה. המטופל צריך להרגיש בנוח לספר על הפחדים שלו, להסביר מה מפריע לו וגם להציע לצוות הצעות כיצד ניתן לשפר את הרגשתו בזמן הטיפול. הרגישו חופשי להגיע אלינו, להכיר אותנו, לשאול עלינו ולשתף אותנו בתחושותיכם. רק כך נוכל להתאים לכם את הטיפול הנכון ולעזור לכם להתגבר על הפחדים ולשמור על בריאותכם.
לפגישת היכרות ניתן ליצור קשר בטלפון 058-7787616 או בדוא"ל drshaharclinic@gmail.com