מאת דר' אוהד שחר
ללכת לישון ולהתעורר אחרי הטיפול. נשמע קל וכיף. אבל, כמו בכל פעולה רפואית, גם כאן ישנם סיכונים ועלולים להיות סיבוכים, ועל מנת לצמצם אותם ככל שניתן יש להערך בהתאם.
לטובת אלה שרעיון הטיפול תחת טשטוש (סדציה) או הרדמה מלאה קורץ להם, או שזקוקים לטיפול שיניים לילדים בהרדמה כללית, להלן מורה נבוכים בנוגע לסוגי ההרדמות הקיימות היום וההבדלים ביניהם.
- טשטוש נשאף
הרמה הקלה ביותר של הטשטוש. הכוונה היא לשימוש בנייטרוס ("גז צחוק" N2O), הנחשב לאמצעי מאוד קל ובטוח להרגיע ולהפחית כאבים. הטיפול מבוצע על ידי מסכה המונחת על האף, דרכה זורם הגז, ודרכה נושמים לאורך כל הטיפול.
יתרונות: השפעת ההרדמה מהירה מאוד עם התחלת שאיפת הגז, ובמקביל עם סיום השאיפות השפעתו גם חולפת במהירות. לרוב אין השלכות או הוראות מיוחדות להתנהלות לאחר סיום הטיפול, ובאופן כללי סוג הרדמה זה נחשב לבטוח מאוד ומתאים כמעט לכל מטופל.
חסרונות: מספק טשטוש "קל" יחסית ומצריך שיתוף פעולה של המטופל.
- טשטוש הכרתי
השלב הבא בטשטוש - מתבצע ע"י שתיה או הזרקת תרופות הרגעה. המטופל יהיה ער ומגיב, אך ירגיש מנותק ממהלך הטיפול.
יתרונות: השפעת הטשטוש חזקה יותר מאשר בעזרת נייטרוס בלבד, וניתן גם לשלב בין השניים. חסרונות: החזרה לתפקוד מלא אורכת מספר שעות, כך שלא ניתן לעבוד או לנהוג באותו יום ודרוש מלווה בגיר לצורך השגחה ומניעת נפילות.
- טשטוש עמוק
מבוצע באמצעות הזרקת תרופות מטשטשות ע"י רופא מרדים. המטופל למעשה מחוסר הכרה אך נושם עצמאית.
יתרונות: טשטוש חזק הקרוב בעוצמתו להרדמה כללית.
חסרונות: דרוש ניטור קפדני במהלך הטיפול וההתאוששות. מסיבה זו, הסדציה העמוקה אינה מתאימה לטיפולים ארוכים או מורכבים. כמו בסדציה ההכרתית, גם כאן דרושות מספר שעות על מנת לחזור לתפקוד מלא ויש צורך בהשגחה על ידי מלווה בגיר.
- הרדמה כללית (הרדמה מלאה)
כשמה כן היא – המטופל במצב שינה עמוקה ומנותק לחלוטין מהמתרחש. הצוות המטפל בנוכחות מרדים ורופא שהוסמך לכך, מנטרים את המטופל באופן רציף באמצעות מכונת ההרדמה. בסיום הטיפול נדרשת שהייה של שעה עד שעתיים בחדר ההתאוששות שבמרפאה.
את רמת הטשטוש קובעים עם הרופא/ה המטפל/ת
טיפול תחת טשטוש או הרדמה כללית מתאים למי שחרד מדי מטיפול תחת אלחוש מקומי בלבד, במקרים בהם נדרש טיפול מורכב וארוך המצריך פתיחת פה לזמן רב או שכרוך בכאבים שלא ניתן לאלחש לחלוטין. בנוסף, ישנם מקרים בהם יש צורך בטיפולי שיניים לילדים בהרדמה מלאה. על מנת לצמצם את הסיבוכים והסיכונים המלווים לכל פעולה רפואית, נעדיף לבחור תמיד ברמה הקלה ביותר של הטשטוש. הגורמים המשפיעים הם כאמור רמת שיתוף הפעולה, קושי ומורכבות הטיפול, משך הטיפול ומצבו הבריאותי של המטופל.
הכי חשוב – לא לסכן את בריאות המטופל
החוק הראשון והחשוב ברפואה: "קודם כל, אל תזיק". כאשר מתכוננים לפעולה בה יש טשטוש או הרדמה כללית, המרפאה והצוות תמיד ערוכים לכל תרחיש, החל מהקל ביותר ועד לגרוע ביותר – במרפאה קיים ציוד החייאה מהמתקדם שיש והצוות מיומן ומתורגל בהחייאה מתקדמת (ACLS, או APLS לילדים). עם זאת, נהלי משרד הבריאות מגדירים מיהו המטופל שאינו מטופל מתאים לטשטוש או הרדמה כללית במרפאה:
- על המטופל להיות בריא ללא מחלה המגבילה את תפקודו. מטופל עם מחלות המאוזנות ע"י טיפול תרופתי ושאינן מגבילות את תפקודו (למשל, סכרת מאוזנת או יתר לחץ דם מאוזן) יכול לעבור טיפול תחת טשטוש או הרדמה כללית במרפאה.
- מטופלים עם BMI (שקלול של הגובה והמשקל) בציון 35 ומעלה אינם יכולים לעבור טיפול כזה מחוץ לבית חולים.
- כל בעיה אנטומית שעלולה להקשות בהגנת דרכי הנשימה מונעת טיפול מחוץ לבית חולים. דוגמה לכך היא לסת תחתונה קטנה ואחורית או צוואר קצר מאוד.
- כמובן, ביום הטיפול המטופל צריך להיות בריא באופן כללי וללא זיהומים בדרכי האוויר בפרט. במידה ומופיעים חום גבוה, נזלת, כאב גרון, הרגשה כללית רעה או סימנים נוספים בימים לפני הטיפול – יש לדחות אותו למועד אחר.
מהלך ההתאוששות
למעט במקרים של טיפול תחת נייטרוס ("גז צחוק"), דרוש תהליך התאוששות של לפחות שעה לאחר הטיפול. במרפאתנו חדר ההתאוששות מאובזר במיטה ופינת ישיבה נוחה, טלויזיה וספרים. במהלך זמן זה המטופל נבדק מדי מספר דקות על מנת לוודא התאוששות תקינה ומקבל טיפול תומך לפי הצורך. השחרור יבוצע לאחר כשעה-שעתיים עם הוראות מדויקות כיצד לנהוג לאחר הטיפול.
טשטוש והרדמה כללית הם כלים המסייעים לטיפול
קיימים יתרונות רבים לטיפול תחת טשטוש והרדמה כללית, בעיקר כאשר מדובר במטופלים החרדים מטיפולי שיניים, מטופלים שאינם מסוגלים לשתף פעולה, כאשר מדובר על טיפולים ארוכים ומורכבים, או בטיפולי שיניים בהרדמה מלאה לילדים. נשמח לעמוד לרשותכם ולענות על שאלותיכם. מוזמנים להגיע לפגישה בתיאום בטלפון 058-7787616.