על שיניים ואופניים (או סתם חבלות אחרות...)
זה עלול לקרות לכולנו, מהיום בו בקעו השיניים ועד לזקנה – חבלות בשיניים. לפעמים זה "כלום", ולפעמים מדובר על אובדן של שן אחת או יותר. בכל מקרה, זה לא נעים ולעיתים גם מלחיץ: ישנם כאבים, נפיחות, ניידות של שיניים ודימום. בקיצור, לא תענוג גדול. ננסה לעשות קצת סדר ולתת כמה עצות.
ישנם מספר סוגים של חבלות שיניים
השלב הראשון הוא לסווג את החבלות לפי מיקום הפגיעה: האם התרחשה פגיעה בשן עצמה, כלומר שבר של כותרת השן ו/או השורש שלה, או האם הפגיעה היא ברקמות התומכות של השן, שלצורך הדיון נכליל ונכנה אותן בשם הכולל "חניכיים". במידה והפגיעה היא ברקמות התומכות של השן, התוצאה תהיה ניידות של השן ו/או שינוי במיקומה (ובמקרה קיצון – יציאה של השן לגמרי ממקומה). במידה והפגיעה היא בשן עצמה, ברוב המקרים לא תהיה ניידות של כל השן, אלא רק של החלק השבור, במידה ולא נפל ממקומו.
חבלות בשיניים עצמן
לצורך הפשטת הדיון, נחלק את השן לכותרת ושורש. הכותרת היא האיזור שנראה בפה, ואילו השורש בדרך כלל מצוי מתחת לחניכיים ומוקף בעצם ואותו לא רואים במצב תקין (במחלות חניכיים בהן יש "נסיגת חניכיים" השורש עלול להחשף ואז נראה אותו, אך זה נושא אחר). כאשר השבר בכותרת השן ברוב המקרים ניתן יהיה לתקן את השן בעזרת שחזור ("סתימה") או שיקום (כתר, למינייט או מילואה). אם השבר עמוק יותר יתכן צורך בטיפול שורש כחלק מתיקון השן. במידה והשבר מערב את השורש – המצב מסובך הרבה יותר, שכן אין כיום דרך לתקן שבר בשורש השן. אם השבר רחוק מכותרת השן, כלומר נותרה תאחיזה מספיק טובה, ניתן יהיה לשקם את השן, אך במידה והשבר יחסית קרוב לכותרת, לא תהיה תאחיזה מספיק טובה והשן תאלץ להעקר.
(תרשים מהספר Peterson's principles of oral and maxillofacial surgery)
חבלות ברקמות התומכות של השן ("חניכיים")
תפקיד הרקמות התומכות של השן הוא להחזיק את השן במקומה. כאשר הרקמות האלה נפגעות, התוצאה תהיה ניידות של השן, תזוזה שלה למקום אחר ואף יציאה מוחלטת של השן מהעצם המקיפה אותה ("מכתשית"). כאשר השן ניידת לאחר חבלה הטיפול פשוט – הקפדה על ניקיון החניכיים והמנעות מהפעלת כוחות על השן. ההנחיה שתקבלו בדרך כלל היא צחצוח השן והחניכיים (למרות הרגישות במקום) ושימוש בשטיפת פה עם חומר חיטוי, ובנוסף לא לנגוס כלל על השן למשך מספר שבועות. ברוב המוחלט של המקרים, בהנחה שהשן לא היתה ניידת לפני החבלה עקב מחלת חניכיים, השן תתייצב ותחלים.
אך מה קורה אם השן זזה ממקומה או אפילו יצאה לגמרי מהפה? במצב זה יש להחזיר את השן למקומה (כמובן אחרי אלחוש המקום) ולקבע אותה לשיניים סמוכות למשך מספר שבועות, תלוי בסוג החבלה.
ניתן להחזיר שן שיצאה ממקומה
בחבלות שיניים רבות, בעיקר בגילאי בית הספר (מבקיעת החותכות הקבועות בסביבות גיל 7 ועד גיל 12-14), השן עלולה לצאת לגמרי ממקומה. זהו המקרה הדחוף היחיד המצריך טיפול מידי, שכן הרקמות התומכות של השן שנעקרה ממקומה יהרסו תוך זמן קצר ולא ניתן יהיה להחזיר את השן למקומה. שן שנמצאה מחוץ לפה במשך יותר משעתיים, ככל הנראה כבר לא תהיה אפשרות להצילה. כיצד נאריך את חיי הרקמות התומכות של השן עד שנגיע לרופא/ת השיניים? להלן מספר דרכים, כאשר הדרך העדיפה ביותר רשומה ראשונה והשאר בסדר עדיפות יורד:
- החזרת השן למקומה – במקרים בודדים בהם המטופל משתף פעולה ומוכן לסבול את הכאב הכרוך בכך, ניתן פשוט להחזיר את השן למקומה ולבקש מהמטופל להחזיקה במקום עם היד או עם הלשון. אין צורך בהחזרה מדויקת של השן למקומה, אלא רק כדי שהדם מהחניכיים הסמוכות יזין את הרקמות התומכות של השן המנותקת עד להגעה לטיפול.
- שמירת השן בחלל הפה – גם כאן צריך מטופל המשתף פעולה, ולא מטופל העלול לבלוע את השן. פשוט מכניסים את השן לפה, למשל בקפל בין השפה או הלחי לשיניים, כך שהנוזלים בחלל הפה ישמרו על הרקמות התומכות של השן.
- שמירת השן ברוק – דרך פשוטה גם עם מטופלים שאינם משתפים פעולה: מבקשים מהמטופל לירוק לתוך כוס ומניחים בתוכה את השן.
- שמירת השן בחלב – הדרך הפשוטה ביותר, בעיקר כאשר מדובר על ילדים. מניחים את השן בכוס וממלאים חלב.
בכל מקרה – חשוב להגיע לטיפול כמה שיותר מהר ושהשן תהיה בסביבה נוזלית!
שיניים נשירות ("חלביות")
בשיניים נשירות ה"סיפור" פשוט הרבה יותר – מכיוון שמעל השיניים הנשירות מתפתחות השיניים הקבועות, ההמלצה היא לא להחזיר שיניים נשירות למקומן על מנת למנוע פגיעה בשיניים הקבועות. שבר בכותרת השן יטופל כפי שנכתב בסעיף העוסק בכך. תזוזה של השן ממקומה תטופל בצורה פחות שמרנית: אם השן אינה מפריעה לסגירה של השיניים ואינה מאוד ניידת – היא תשאר במנח החדש עד לנשירתה; אם השן מפריעה לסגירה או ניידת מאוד – היא תעקר.
לסיכום – דחוף או לא דחוף?
- שברים בכותרת השן אינם מצריכים טיפול דחוף, אך כן כדאי לטפל בהקדם משום שהם גורמים לכאבים ואי-נוחות. ניתן ליצור קשר עם המרפאה ולקבוע תור לימים הקרובים.
- חבלות המערבות את הרקמות התומכות של השן דורשות טיפול או לפחות בדיקה בהקדם האפשרי – ניתן להמתין כמה שעות, אך לא כדאי להתעכב מעל יממה.
- יציאה של שן קבועה מחלל הפה מצריכה טיפול דחוף על מנת להחזיר את השן למקומה! זהו המקרה היחיד בו יש דחיפות וצריך להגיע כמה שיותר מהר למרפאת שיניים.
אנו מקווים שלא תזדקקו למידע במאמר זה, אך במידה וכן – אנו זמינים בכל שעות היממה בטלפון 058-7787616.