
"השתלת שיניים ביום אחד!", כך מכריזות הפרסומות. "נעקור את השיניים ההרוסות ובאותו יום נבצע השתלת שיניים בכל הפה!", כך מבטיחים. נשמע מפתה, אך העניין אינו פשוט כל כך. ליתר דיוק – הוא מורכב מאוד וצופן בחובו סיכונים וסיבוכים רבים.
השתל המיידי מושתל עם עקירת השן
שתלים דנטליים הם פתרון מצוין להחלפת שיניים חסרות. הם מאפשרים בניית שן מלאכותית המקובעת ללסת, בדומה לשן רגילה, וברוב המקרים מאפשרים לחקות בצורה אסתטית ובמראה טבעי את השן אותה הם מחליפים. אולם, השתל הדנטלי חייב להיות מוקף כולו בעצם, בדומה לשן הטבעית. בשנות ה- 70 וה- 80 של המאה ה- 20, כאשר הטיפול בשתלים דנטליים נהיה נפוץ וזמין יותר, שתלים מיידיים לא היו אפשרות מקובלת. בשנים מאוחרות יותר פורסמו מחקרים רבים, שאישרו כי בחלק מהמקרים אין צורך להמתין מיום עקירת השן ועד להשתלה עצמה, אלא ניתן לבצע את ההשתלה כבר ביום עקירת השן. נשמע נהדר – חוסכים זמן וחוסכים עוד פעולה כירורגית. אך יש לזכור, שתמיד יש "אבל".
יש לבחור בצורה קפדנית את המקרים המתאימים להשתלה מיידית
לשתלים דנטליים סיכויי הצלחה גבוהים מאוד – זו פעולה המצליחה ב- 90-95% מהמטופלים, בהנחה שאין להם מחלות רקע מסוימות (למשל, סכרת לא מאוזנת), שאינם מעשנים, ושהם מקפידים על היגיינה אוראלית. כשאחוזי ההצלחה כל כך גבוהים, קל לנו "להתעלם" מה- 5-10% שנכשלים, אך הם המקרים הדורשים התייחסות מיוחדת על מנת שנמנע אותם. כאשר בוחנים את האפשרות לעקירה והשתלה מיידית, יש לבדוק כמה גורמים:
- האם קיים זיהום פעיל באתר העקירה, למשל דלקת בחניכיים סביב השן, הפרשה מוגלתית, כאבים או נפיחות? הזיהום הפעיל עלול לגרום לדלקת במקום, שבתורה עלולה להכשיל את ריפוי העצם סביב השתל ותוביל לכישלונו.
- נגעים פתולוגים כמו ציסטות או גידולים מופיעים פעמים רבות סביב שורשי שיניים, ולפני שמשתילים באותו מקום יש לוודא כי הנגע הוצא וכי לא מדובר על נגע שעלול לחזור.
- מהי זמינות העצם במקום? השתל חייב להיות מוקף בעצם. ישנן שיניים עם שורשים רחבים, כפופים או מתפצלים, וחשוב לזכור כי לאחר עקירת שן נוצר פגם בעצם – המקום בו היו השורשים של השן.
- מה "דרגת הקושי" של העקירה? בעקירות כירורגיות רבות יש צורך בפינוי חלק מהעצם העוטפת את שורשי השן. כל פעולה כזו פוגעת בזמינות העצם לאחר העקירה.
"באתי אליכם כי אני רוצה שתלים."
אנחנו שומעים את המשפט הזה הרבה, על שלל הווריאציות שלו. התגובה שלנו היא תמיד זהה – "באת כי את/ה צריך/ה שיניים. שתלים הם שיטה לשיקום שיניים חסרות.". נשמע כמו הבדל חסר משמעות, אך זהו הבסיס של כל הטיפול: שתל הוא אמצעי להגשמת המטרה. כאשר אנו מתכננים את מיקום, קוטר ואורך השתלים, אנחנו בודקים קודם כל – האם אנו יכולים למקם שתל כך שישרת את המטרה ויאפשר שיקום דנטלי? התשובה לשאלה זו מורכבת עוד יותר כאשר מדובר על השתלה מיידית, בגלל כל הגורמים הנ"ל.
לכן, זכרו – קל להתפתות ולבצע טיפולים תחת הבטחות של טיפול מיידי או מהיר, אך יש לשקול כל מקרה ולבדוק את התכנות הטיפול כדי להימנע מסיבוכים וכשלונות.