מאת: דר' עינת ורון-שחר
הלבנת שיניים
עם החשיפה המוגברת בימינו לאיכות הצבע והתמונה באמצעי התקשורת ובמדיה החברתית, עולה גם ההשפעה של המודעות והדיוק בצבע לא אחיד של השיניים אל מול מראה "החיוך המושלם", צחור השיניים.
הסיבות להכתמה בצבע השיניים יכולות להתחלק לשניים: צביעה ממקור פנימי (בתוך השן) או ממקור חיצוני (על משטח השן). צביעה פנימית נגרמת ומושפעת ממספר גורמים כמו גנטיקה, גיל (עם ההתבגרות יש יותר שחיקה של השכבה החיצונית של השן, האמייל, ולכן חשיפה ביתר של השכבה הפנימית, הדנטין, שהיא צהובה יותר), חשיפה לאנטיביוטיקה ממשפחת הטטרה-ציקלינים בגיל צעיר או לפלואוריד במינונים גבוהים מדי והפרעות התפתחותיות שיכולות להתחיל ולהשפיע על השיניים עוד לפני בקיעתן לחלל הפה. לאחר בקיעת השיניים, ביצוע שחזורים (סתימות) או טיפולים דנטלים יכולים גם להשפיע על צבע השיניים. צביעה חיצונית נובעת לרוב מחשיפה לגורמים סביבתיים כמו עישון, פיגמנטים המצויים במזון ובשתיה, תרופות שונות וחשיפה למתכות. הרכיבים מהחומרים האלה נספגים ישירות בחלבונים הנמצאים על משטחי השיניים ובכך גורמים להופעה של כתם.
מטרת תהליך ההלבנה הוא להבהיר את צבע השן וניתן לבצעו בשתי שיטות: הסרה מכאנית של הכתם או באמצעות תגובה כימית המפרקת את כתמי הצבע מהשן. התגובה הכימית היא המהות מאחורי תהליך הלבנת שיניים (Bleaching). החומר הפעיל ברוב שיטות ההלבנה הכימית הוא תרכובת של מי חמצן (H2O2) אשר מגיב באופן פעיל עם התרכובות שגורמות לשינוי הצבע (Chromagen), מפרק אותן ובכך גורם לצבע להשתנות לבהיר יותר.
במרפאתנו אנו מציעים שתי שיטות יעילות להשגת הלבנת שיניים עם יעילות טובה: הלבנה במרפאה והלבנה ביתית. על מנת להשיג את התוצאות המקסימליות ולשמרן לזמן ארוך מומלץ לשלב בין שתי השיטות.
במרפאה - ההלבנה מבוצעת ע"י רופא/ת השיניים באמצעות שימוש בתרכובת מי חמצן בריכוז גבוה על מנת להשיג אפקט משמעותי יותר מההלבנות הביתיות המוצעות בשוק. התרכובת נמרחת על משטחי השן תוך שמירה והגנה מקסימאלית על רקמת החניכיים הסמוכה ומשופעלת באמצעות אור באורך גל מתאים. תהליך ההלבנה אורך כ-30-60 דקות ועל מנת להשיג תוצאות דרמטיות יותר ניתן לחזור על התהליך לפי הצורך.
הלבנה ביתית - מבוצעת ע"י שימוש בסדים המוכנים ומותאמים באופן אישי למטופל/ת, אותם יש למלא בחומר המשפעל המכיל ריכוז נמוך יותר של חומר פעיל. זהו תהליך איטי יותר לעומת ההלבנה במרפאה ויכול לארוך כמה ימים עד מספר שבועות בודד.
חשוב לדעת, שאחת מתופעות הלוואי של ההלבנה היא רגישות יתר בשיניים, בפרט בחשיפה למזון או משקה קר/חם. מידת הרגישות היא ביחס ישיר לריכוז החומר הפעיל שהונח על השן, למשך זמן הטיפול ולמצב ההתחלתי של השן. לרוב התופעה חולפת לאחר מספר ימים.
לפני ההחלטה על סוג ההלבנה ואופן ביצועה חשוב לעבור בדיקה מקיפה על ידי רופא/ת השיניים על מנת לאבחן את מקור הצביעה ואת האפשרויות העומדות בפני המטופל/ת. תחזוקה נכונה ושמירה על היגיינה אוראלית קפדנית תסייע בשמירה על תוצאות ההלבנה לזמן ארוך.