מאת: דר' אוהד שחר
עקירות שיניים, עקירות כירורגיות, שתלים דנטלים, בניית עצם, הרמות סינוס – את כל הטיפולים האלה מסוגל/ת לבצע כל מי שסיים את לימודיו ברפואת שיניים והוסמך לכך על ידי משרד הבריאות. עם זאת, קיימים מומחים לכירורגיה פה ולסת מהי הכשרתם, מה היתרונות בטיפול אצלם, ובכלל – מהו מומחה?
"מומחה" הינו תואר רשמי במדינת ישראל
בשנת 1977 פורסמה תקנה ע"י שר הבריאות דאז, המגדירה מיהו מומחה ברפואת שיניים. המומחה הינו רופא/ת שיניים שסיימו את לימודיהם ועברו הכשרה נוספת של מספר שנים (תלוי בתחום ההתמחות), כתבו עבודת מחקר ועמדו בשתי בחינות סיום התמחות – האחת בכתב והשניה בעל פה. בנוסף, לכל תחום התמחות דרישות מסוימות בהן המתמחה חייב לעמוד על מנת לקבל את תואר המומחה.
כירורגיה פה ולסת עוסקת בכל עצמות הפנים
תרגום מדויק יותר למקצוע oral and maxillofacial surgeon הוא כירורג פה, פנים ולסתות, שכן המומחה לכירורגיה פה ולסת עוסק בכל עצמות הפנים – מהמצח ועד לסנטר חבלות פנים (face), חבלות שיניים ושברים בעצמות הפנים כולל המצח, עצמות הלחיים וכמובן הלסתות.
- טיפול בגידולים שפירים בחלל הפה ובלסתות.
- טיפול בגידולים ממאירים (סרטן) בחלל הפה ובעצמות הפנים.
- יישור לסתות (אורתוכירורגיה) – טיפול במצבים בהם ישנן לסתות בולטות מדי, לסתות שלא התפתחו בצורה תקינה או אסימטריה של הפנים.
- בעיות הקשורות במפרקי הלסת ושרירי הלעיסה.
- בעיות הקשורות בבלוטות הרוק (חסימות וגידולים שפירים או ממאירים).
- טיפול בעיוותים מולדים כגון חיך שסוע.
- כירורגיה של חלל הפה: ביופסיות, עקירות שיניים, עקירות מורכבות של שיניים כלואות, שתלים דנטלים, בניית ועיבוי עצם, הרמת סינוס, התרת "לשון קשורה" ועיצוב החניכיים.
כירורג פה ולסת עובר הכשרה מקצועית הנמשכת 11 שנים
מסלול ההתמחות בכירורגיה פה ולסת מתחיל בלימודי רפואת שיניים, הנמשכים בארץ 6 שנים. רק לאחר סיום הלימודים וקבלת הרישיון לעסוק ברפואת שיניים מתחיל מסלול התמחות הנמשך 5 שנים נוספות המתקיים אך ורק בבית חולים. במהלך אותן שנים המתמחה עובד במרפאת המחלקה, אחראי על מטופלים הפונים למחלקה לרפואה דחופה (חדר המיון), מבצע תורנויות בבית החולים, אחראי על המאושפזים במחלקתו ומנתח בחדר הניתוח. תוך כדי ההתמחות, המתמחה עובר במספר מחלקות אחרות על מנת לרכוש ידע גם בתחומים נוספים ברפואה: רפואה פנימית, כירורגיה כללית, כירורגיה פלסטית, כירורגית אף, אוזן וגרון, פתולוגיה, הרדמה כללית וטיפול נמרץ. הסבב במחלקה להרדמה וטיפול נמרץ מסמיך את הכירורג לבצע גם טיפולים תחת טשטוש (סדציה) והרדמה כללית. עקב היותו כירורג העוסק גם במצבים מצילי חיים, המתמחה מחויב לעבור גם קורס להחייאה מתקדמת (ACLS) וקורס החייאה בטראומה (ATLS). על מנת לסיים את המסלול המפרך, על המתמחה להשלים עבודת מחקר ולעמוד בשני מבחני סיום – האחד בכתב והשני בעל פה מול ועדה.
היתרונות בטיפול על ידי רופא מומחה לכירורגיה פה ולסת מומלץ
ניתן לסכם את היתרונות לשלושה חלקים:
- ידע – במהלך חמש שנות ההתמחות, המתמחה לומד את רזי המקצוע ומתעמק הן בספרות המקצועית והן במאמרים העדכניים עד לרמת הפרטים הקטנים ביותר. המתמחה גם מעביר הרצאות בסמינרים וכנסים ובחלק מהמחלקות גם מדריך סטודנטים לרפואת שיניים.
- ניסיון קליני – בהתמחות מבצע המתמחה מאות ואף אלפי פעולות כירורגיות החל מעקירות "פשוטות" וכלה בניתוחים מורכבים של מעל 18 שעות לכריתות גידולים ממאירים ושחזור עצמות הפנים, כל זאת תחת הדרכתם של רופאים בכירים בתחום.
- סיבוכים – לצערנו, בכל טיפול עלולים להיות סיבוכים. הסיבוכים עלולים לקרות אצל רופאים צעירים וותיקים, גם המוכשרים ביותר. במסגרת התמחותו בבית החולים, הכירורג נפגש מדי יום עם סיבוכים רבים בתחום ולומד להתמודד איתם ולטפל בהם.