שתלים בזאלים, הרמת סינוס, בניית עצם, ניתוחים לעיבוי עצם... קיימים הרבה מושגים הקשורים בשימוש בשתלים דנטלים במקרים בהם חסרה עצם להשתלות שיניים. בנוסף לריבוי המושגים העלול לגרום לבלבול, המושגים לעתים חופפים כך שהבלבול רק מחמיר.
המונח ביומימטי (Biomimetic) משמעותו חקר הצורה, המבנה והתפקוד של חומר מתוך מטרה לחקות אותו ואת תכונותיו הטבעיות בעזרת חומר מלאכותי. נתחיל מהבסיס: כדי לשקם שן חסרה באמצעות שתלים, יש צורך למקם את השתלים כך שיהיו מוקפים כולם בעצם. כאשר שתלים דנטלים אינם מוקפים בעצם ישנה ירידה משמעותית באחוזי ההצלחה שלהם. לאחר שאנחנו מאבדים שיניים, בין אם זה עקב עקירה או עקב מחלת חניכיים (וישנם מקרים בהם שיניים כלל אינן נוצרות), עצם הלסת מתחילה תהליך של ספיגה כך שאנו מאבדים אותה. באיזורי המלתעות והטוחנות של הלסת העליונה קיימים גם הסינוסים המקסילרים, שהם חללי אוויר הממוקמים בצידי האף, והם הולכים וגדלים במהלך החיים על חשבון העצם הנושאת את השיניים. התוצאה היא אובדן עצם באופן כזה שאינו מאפשר השתלות שיניים.במקרים חמורים יותר, אובדן העצם כל כך נרחב עד שאינו מאפשר אפילו הושבת שיניים תותבות נשלפות. בתמונה ניתן לראות שתל דנטלי ולידו איזור של חסר עצם בלסת העליונה, שאינו מאפשר השתלת שתלים נוספים במצב הנתון:המונח ביומימטי (Biomimetic) משמעותו חקר הצורה, המבנה והתפקוד של חומר מתוך מטרה לחקות אותו ואת תכונותיו הטבעיות בעזרת חומר מלאכותי.
ברוב המקרים ניתן לבצע השתלת עצם באיזורים האלה. הפעולה נקראת "הרמת סינוס" ונפרט עליה במאמר אחר. במקרים קיצוניים חסר העצם כל כך חמור עד שלא ניתן לבצע הרמת סינוס, ובמקרים אחרים ישנן מחלות שונות הפוגעות בסינוסים או שאפילו בוצעו נסיונות קודמים להרמות סינוס שנכשלו. במקרים אלה אנחנו יכולים להעזר בעצמות הלחי (הזיגומות) ובאיזורים האחוריים ביותר של הלסת העליונה (הפלטות הפטריגואידיות). מכאן מגיע שמם של שתלים אלה – שתלים זיגומטים ושתלים פטריגואידים. שתלים אלו מעוגנים לעצם שאינה נושאת שיניים, כלומר העצם הבסיסית של הגולגולת (ומכאן מגיע השם שרואים לפעמים – שתלים בזאלים, מהמילה בסיס (base).
ההחלטה האם לבצע שתלים זיגומטים ו/או פטריגואידים תלויה במקרה – קודם כל, מהי הדרישה השיקומית? האם מדובר על חסר שיניים נרחב או שיניים בודדות? האם מדובר על שיקום נשלף (כלומר תותבת היוצאת מהפה ונתפסת ע"ג השתלים) או שיקום קבוע (כלומר שיניים המקובעות לשתלים)?
השיקול השני הוא זמינות העצם – ישנם מטופלים עם עצמות לחיים בולטות יותר וישנם מטופלים עם עצמות לחיים בולטות פחות. ישנם מבנים אנטומים חשובים סמוכים העלולים להפריע למיקום השתלים, כגון כלי דם גדולים, עצבים וארובות העיניים.
ניתן להבין מכך, שהשתלת שתלים פטריגואידים ושתלים זיגומטים כרוכה גם בסיכונים, ולכן השתלים הפטריגואידים והשתלים הזיגומטים מבוצעים בעזרת תכנון ממוחשב עם סד מוכן מראש, הנועד להחדרתם בדיוק מקסימלי. תכנון הסד מבוצע בשיתוף פעולה אדוק בין הרופא/ה המשקם/ת (כלומר, הרופא/ה האחראי/ת על תכנון מיקום ועיצוב השיניים והכנת השיקום) לבין הרופא/ה המנתח/ת (כלומר, הרופא/ה האחראי/ת על מיקום השתלים). במרפאתנו, טיפול זה מבוצע ע"י דר' עינת ורון-שחר, מומחית לשיקום הפה) ודר' אוהד שחר, מומחה לכירורגיה פה, פנים ולסתות. הטיפולים מבוצעים תחת הרדמה כללית בלבד.פעולה זו מאפשרת גם "העמסה מיידית", כלומר הרכבת שיניים זמניות מיד עם סיום ההשתלה ללא צורך בהמתנה לקליטת השתלים.
אתם מוזמנים להגיע לבדיקה ויעוץ במרפאת ד"ר שחר, צרו קשר כאן או בטלפון 058-7787616 ונשמח לסייע.