
טיפול שיניים בחולי סכרת
סכרת היא מחלה נפוצה
מעל חצי מיליון גברים, נשים וילדים במדינת ישראל מאובחנים כחולי סכרת. זהו מספר עצום ונתון מדאיג, שכן מדובר על מחלה עם השלכות קשות ביותר. בעבר חולקה הסכרת לשני סוגים: סכרת וסכרת נעורים. כיום החלוקה מבדילה בין חולים עם סכרת התלויה באינסולין (שבעבר כונתה "סכרת נעורים", לבין סכרת שאינה תלויה באינסולין, שהיא חוסר תגובה מספקת של הגוף לאינסולין. בשני סוגי המחלה אין תלות בגיל ויכולים לסבול ממנה ילדים, בני נוער ואנשים מבוגרים. מחלת הסכרת נחשבת לסיבה הרביעית בשכיחותה למוות בישראל.
סכרת פוגעת בכל איברי הגוף
חלק גדול מהציבור אינו יודע שסכרת היא למעשה מחלה קשה. "אז יש לי קצת סוכר בדם, מה קרה?" או "הדם שלי מתוק" הם משפטים שאנו שומעים לפעמים. אבל, וזה הפרט החשוב ביותר - מחלת הסכרת נחשבת למחלה קשה בגלל יכולתה לפגוע בכלי דם. כלומר, כל מקום בגוף בו יש כלי דם עלול להפגע; וכלי דם, כמובן, יש בכל מקום בגוף, מהמח (סכרת עלולה לגרום לאירוע מוחי, "שבץ") ועד לקצות האצבעות (סכרת גורמת לזיהומים קשים ולנמק בכפות הרגליים, "כף רגל סכרתית"). בין המח לכפות הרגליים נמצא את העיניים (פגיעה בראיה עקב נזק לרשתית), את הלב (אוטם שריר הלב או "התקף לב"), הכליות (פגיעה כלייתית כתוצאה של סכרת) ועוד איברים רבים. בין כל אלה קיים, כמובן, חלל הפה.
השפעת הסכרת על טיפולי שיניים
חולי סכרת סובלים מפגיעה בתפקוד המערכת החיסונית וכפועל יוצא גם ביכולת הגוף לרפא פצעים, ומשינויים באוכלוסיית החיידקים בפה. כתוצאה, ניתן למצוא אצל חולי סכרת לא מאוזנים יותר מקרים של יובש פה, ריח רע מהפה, פטרת, שינויים בתחושת הטעם, צריבה בחלל הפה ובעיקר מחלת חניכיים המתבטאת בנסיגת חניכיים ואובדן התמיכה של השיניים.
השפעת טיפולי שיניים על הסכרת
מסתבר, שהיחס בין סכרת למחלת החניכיים הוא דו-כיווני: סכרת לא מאוזנת עלולה להחמיר מחלת חניכיים, ולהיפך- מספר מחקרים גדולים הראו כי שיפור הניקיון בחלל הפה וטיפול במחלת החניכיים שיפרה את איזון הסכרת! כלומר, הרווח בטיפולי חניכיים (למשל טיפולי שיננית) אצל חולי סכרת הוא כפול – גם שמירה על השיניים והאטת או עצירת אובדן העצם ונסיגת החניכיים, וגם שיפור באיזון רמות הסוכר בגוף.
טיפולי שיניים לחולי סוכרת
לסיכום, כמה נקודות חשובות הקשורות בטיפול שיניים לחולי סוכרת:
- טיפולי חניכיים: כפי שהוזכר, ישנה חשיבות עליונה בשמירה על היגיינת הפה בעיקר אצל חולי סכרת – גם מכיוון שחולי סכרת מועדים יותר לנסיגת חניכיים ואובדן עצם, וגם מכיוון שהקפדה על בריאות החניכיים מסייעת על איזון הסכרת. לכן, יש להקפיד על טיפולי שיננית ובמידת הצורך מומחה/ית למחלות חניכיים (פריודונט/ית) כל 3 חודשים ולהקפיד בשמירה על ההיגיינה היום-יומית בבית (צחצוח שיניים ושימוש בעזרים כגון חוט דנטלי וקיסמים).
- היפוגליקמיה: מחלת הסכרת אינה גורמת רק לריכוז גבוה מדי של סוכר בדם, אלא עלולה לגרום גם למצב ההפוך – ירידה ברמת הסוכר בדם עד כדי אובדן הכרה (היפוגליקמיה). זהו מצב מסוכן המצריך טיפול מידי. היפוגליקמיה עלולה להגרם מחוסר איזון הסוכר, משימוש יתר בתרופות (למשל, מטופלים המזריקים אינסולין) ובהקשר של טיפולי השיניים – מחוסר אכילה תוך כדי שימוש בתרופות להורדת רמת הסוכר. לאחר טיפולי שיניים רבים יש נטייה לא לאכול (או עקב הוראות הרופא/ה או עקב חשש מכאבים), ובמידה וממשיכים את הטיפול התרופתי באותה רמה עלולים להגיע למצב של היפוגליקמיה. לכן – חשוב להקפיד לעדכן את הרופא/ה המטפל/ת כי הנכם סכרתיים ולהישמע להוראות לאחר הטיפול.
- פעולות כירורגיות: מחלת הסכרת פוגעת בכלי דם, במערכת החיסון וביכולת הגוף לרפא פצעים. לכן, חשוב לזכור, כי בסכרת שאינה מאוזנת, אחרי פעולות כירורגיות כגון עקירות שיניים, השתלות שיניים, בניית עצם או ביופסיות, תהליך הריפוי עלול להיות איטי יותר והכאבים ואי-הנוחות עלולים להמשך זמן רב יותר.
- השתלות שיניים: כפועל יוצא של הסעיף הקודם, חולי סכרת לא מאוזנים סובלים ממקרים רבים של כשלון השתלות שיניים ו/או פעולות לבניית עצם כהכנה להשתלות שיניים. חשוב לבדוק את איזון הסכרת (רמת המוגלובין A1C) לפני השתלות שיניים ולא להתחיל טיפולים שכאלה במידה והסכרת אינה מאוזנת.
- לצערנו, ישנם מטופלים שאינם מצליחים להגיע לאיזון של רמות הסוכר בדם. מטופלים אלו נמצאים בסיכון גבוה לזיהומים באופן כללי ולזיהומים בחלל הפה והאף בפרט. חשוב במקרים אלה להגיע לבדיקות ולטיפולים באופן סדיר על מנת לזהות מוקדי זיהום אפשריים בהקדם ובמהירות האפשרית לצורך טיפול מוקדם על מנת להימנע מזיהומים קשים.
אתם מוזמנים ליצור קשר עם המרפאה ולהגיע לבדיקה וטיפול במרפאתנו. כמרפאה המטפלת גם במטופלים הסובלים ממצבים בריאותיים מורכבים, הצוות המטפל ערוך להתמודד עם מגוון מצבי החירום המאפיינים חולי סוכרת, ואנו מצוידים במכשיר גלוקומטר (מכשיר למדידת רמת סוכר בדם) וגם בתמיסות סוכר וציוד למתן טיפול חירום תוך-ורידי במידה ומתרחש אירוע של היפוגליקמיה במהלך טיפול.