מאת: דר' אוהד שחר
את המילה "עקירה" שומעים הרבה – מחברים, מקרובי משפחה, ממכרים, מעמיתים לעבודה; ולפעמים זה מגיע גם אלינו. נכון, זה לא נעים, אבל ישנם מצבים בהם אנו נאלצים לעקור שן. נשמע מפחיד? כן. האמנם זה נורא כפי שזה נשמע? בקצרה, התשובה היא – לא. וכעת נפרט מדוע.
באילו מקרים מומלץ לעקור שן?
- שן הרוסה – עששת היא אחת המחלות הנפוצות בעולם. העששת היא, בעצם, הרס חומר שן כתוצאה של פעילות מטבולית של חיידקים. במקרים מסוימים, ההרס כל כך נרחב, עד שלא ניתן לשקם את השן והפתרון היחיד הוא עקירתה.
- מחלת חניכיים מתקדמת – מחלת החניכיים פוגעת בחיבור בין השיניים ללסתות. כאשר הפגיעה היא כבר מעבר לגבול היכולת שלנו לתקן הנזק או לפחות לעצור את המשך התקדמות המחלה, הטיפול היחיד הוא עקירת השן.
- שן כלואה או עודפת – שיניים כלואות במקרים רבים אינן מפריעות כלל וניתן להשאירן כך עד גיל 120. עם זאת, ישנם מצבים בהם השיניים הכלואות מפריעות לבקיעת שיניים אחרות או לטיפול יישור שיניים, גורמות לזיהומים או לציסטות. במקרים אלו יש צורך בעקירת השיניים הכלואות.
- שיני בינה – לשיני הבינה יצא "שם רע". הן בוקעות בגיל מאוחר, מציקות, לא תמיד במקום הנכון ולפעמים בכל מיני זוויות שונות ומשונות. בנוסף לכל הצרות, לפעמים הן נוגעות במבנים אנטומים חשובים כגון עצבים או הסינוסים כך שהטיפול בהן מסובך יותר. ככלל – במידה ושיני הבינה בקעו בעמדה ו/או מנח לא תקינים, הן עלולות לגרום לדלקות חוזרות ופגיעה בשיניים הסמוכות. במקרים אלה מומלץ לעקור אותן.
- צפיפות שיניים – גודל הלסתות לא תמיד מתאים לגודל השיניים. ביישור שיניים (טיפול אורתודונטי) ניתן להרחיב מעט את הלסתות על מנת לסדר את השיניים במקומן. במקרים בהם ההפרש גדול מדי, יש צורך בעקירות שיניים כדי לפנות מקום וליישר את שאר השיניים.
- מצב בריאותי כללי – לצערנו, החיים מזמנים לנו לעיתים צרות לא קטנות. מחלות קשות כגון סרטן או מיילומה נפוצה מצריכות טיפול בהקרנות או תרופות הפוגעות בתהליך הריפוי של הגוף. אצל מטופלים העתידים לעבור טיפולים כאלה מומלץ לעקור שיניים העלולות להצטרך טיפול מקיף בהמשך, וזאת משום שלא ניתן יהיה לבצע את אותם טיפולים בשלב מאוחר יותר. העקירות כאן הן מניעתיות וגם שיניים שאינן מוגדרות כאבודות יעקרו אם עולה החשש כי בעתיד הקרוב הן יגרמו לזיהומים או כאבים.
החוט והדלת, או צבת?
עם השנים נוצרו מיתוסים רבים סביב עקירות שיניים. עדויות מהעבר מתקופות בהן עקרו שיניים ללא כל אמצעים להפחתת כאב, סרטים מפחידים או סיפורים ה"מסתובבים" בתקשורת או ברשתות החברתיות רק החמירו את הפחד של האנשים לעבור טיפולים כאלה.
אבל המציאות שונה – אלחוש מקומי ימנע כל כאב במהלך העקירה, וכל מה שתרגישו הוא לחץ המופעל על המקום. המכשור עדין יותר ושקט יותר ובמקרים רבים לאחר סיום העקירה המטופלים שואלים: "מה? השן כבר בחוץ?". התהליך אינו "משיכת השן החוצה" אלא ערעורה בעדינות. כאמור – כל מה שתרגישו הוא לחץ במקום, לא כאבים.
ומה קורה אחר כך?
בימים לאחר העקירה מתרחש תהליך ההחלמה. מכיוון שעקירת שן היא פציעה, כמו בכל מקרה אחר של פציעה היא תהיה כרוכה בנפיחות וכאבים במקום. הכאבים הם ברמה הנשלטת על ידי תרופות למניעת כאבים, שניתן לרכוש ללא מרשם רופא/ה. במקרים נדירים יהיה צורך בטיפול תרופתי חזק יותר להפחתת הכאבים. נפיחות בימים הראשונים לאחר עקירת השן צפויה ואינה בהכרח מרמזת על זיהום במקום; להיפך – ברוב המוחלט של המקרים לא מדובר על תהליך זיהומי, שכן מקור הזיהום (השן) הוצא מהמקום. לכן, ברוב המקרים אין כלל צורך בטיפול אנטיביוטי לאחר עקירות שיניים. במקרים מסוימים הרופא/ה המטפל/ת יציע לכם ליטול סטרואידים למספר ימים, וזאת על מנת להקל על ההחלמה ולהפחית את הנפיחות הצפויה. את ה"חור" שנוצר בעצם לאחר הוצאת השן ממלא קריש דם, שעליו יתבסס כל ריפוי הפצע ובניית העצם מחדש.
מהי "מכתשית יבשה"?
לעיתים רחוקות, אותו קריש דם האמור לרפא את פצע העקירה מתנתק ויוצא ממקומו. התוצאה היא, שהעצם במקום נשארת חשופה. תופעה זו גורמת לכאבים חזקים הנמשכים מספר שבועות, עד לכיסוי העצם החשופה על ידי רקמת החניכיים הסמוכה. לצערנו, עדיין לא ידוע מה גורם לתופעה זו, ולכן אין דרך יעילה למנוע אותה. אבל לשמחתנו, בהחלט ניתן לטפל בה בצורה פשוטה ויעילה: מניחים בתוך הפצע חומר חבישה המרגיע את המקום ומכסה את העצם החשופה. הוכח שתופעה זו מתרחשת יותר אצל מטופלים מעשנים, מטופלים שירקו לאחר העקירה, ואצל נשים הנוטלות גלולות למניעת הריון.
אמרו לי שעלי לעבור "עקירה כירורגית" ושמומלץ לבצע את העקירה ע"י כירורג פה ולסת. מה זה אומר?
כל עקירה היא פעולה כירורגית ולכן העקירות מורכבות, ולמען האמת – כמעט כל טיפול שיניים הוא פעולה כירורגית. המונח "עקירה כירורגית" נוצר על מנת להגדיר "דרגות קושי" בעקירות שיניים. בדרך כלל, כאשר מגדירים עקירה כ"כירורגית", מדובר על עקירה בה יש צורך בחיתוך והזזת החניכיים ו/או חיתוך השן על מנת לאפשר את הוצאתה. הגדרה זו לאו דוקא משקפת את משך הפעולה, הקושי שלה, או את חווית ההחלמה שלכם. במקרים בהם שורשי השיניים קרובים או אף נוגעים במבנים אנטומים חשובים כגון עצבים או הסינוס המקסילרי, במקרים בהם יש הרס משמעותי של השן, ובמקרים בהם המצב הבריאותי הכללי מורכב, מומלץ לגשת למומחה לכירורגיה פה ולסת בעל ידע ונסיון בפעולות אלה ובסיבוכים העלולים להווצר לאחר העקירות.
מה חשוב לרופא/ה לדעת לפני העקירה?
לפני כל טיפול רפואי שאתם עוברים עליכם לידע את הרופא/ה המטפל/ת במצבכם הבריאותי ובתרופות שאתם נוטלים. לפני עקירות במיוחד חשוב לדעת על תרופות "מדללות דם" ועל תרופות הניתנות לאוסטאופורוזיס או לטיפול בגידולים ממאירים ומיאלומה נפוצה. במידה והנכם מטופלים בסטרואידים באופן קבוע עליכם לידע את הצוות, שכן בחלק מהמקרים תתבקשו לשנות את המינון בסמוך למועד העקירה.
אנו מאחלים לכם החלמה קלה ומהירה, ומזכירים כי ניתן לפנות אלינו בכל שאלה או בעיה לאחר העקירה 24 שעות ביממה, 7 ימים בשבוע בטלפון 058-7787616.